Valentine's day in lume!

Happy Valentine's day!
Valentine's Day, probabil cea mai asteptata sarbatoare a tinerilor. O sarbatoare care iti aduce maximu satisfactie si senzatii de bine. Prin scoli, incep sa se strecoare biletelele cu cuvintele "Imi placi", in telefoane apar tot mai multe mesaje de iubire iar in aer zboara fericirea!
Ne bucuram de micile cadouri ale persoanelor iubite, ne gindim cum sa facem ziua cit mai deosebita, dar cu o petrece restul lumii aceasta sarbatoare?
In UK, tradita spune ca in ziua Sf Valentin, un personaj mistic, numit Jack Valentine, bate la usile caselor lasand dulciuri pentru copii si cadouri pentru parinti.
In Tara Galilor, foarte multi sarbatoresc Dydd Santes Dwynwen (St Dwynwen's Day - Ziua Sfantului Dwynwen), pe data de 25 ianuarie sau pe 14 februarie. Ziua este dedicata lui St Dwynwen, considerat patronul iubirii velsilor.
In Franta, sarbatoarea este cunoscuta ca "Saint Valentin" (Sf Valentin) si este celebrata la fel ca si in celelalte state vestice.
Sf Valentin este "San Valentin" in Spania si are cam aceleasi obiceiuri ca si in UK. In Porugalia, sarbatoarea este cunoscuta mai mult ca "Dia dos Namorados" (Boy/Girlfriend's Day - Ziua pretenului/prietenei).
Si norvegienii nu acorda prea mare atentie acestei sarbatori. Cu toate astea, cei mai multi recuosc ca pe 14 februarie ies la restaurant pentru o cina romantica sau trimit o felicitare cu mesaj de dragoste unei persoane dragi.
In Suedia ete renumita ca Alla hjärtans dag ("All Hearts' Day" - Ziua toturor inimilor) si a fost adoptata datorita influentelor culturii americane. Desi nu este o sarbatoare oficiala, in aceasta zi comerciantii se lauda cu vanzari record la flori si cosmetice (vanzari ce concureaza cu cele realizate de Ziua Mamei).
In Finlanda, Valentine's Day este cunoscuta ca Ystävänpäivä ("Friend's day" - Ziua prietenului) si este ziua in care fiecare isi aminteste de toate persoanele dragi din viata sa, nu numai de cel/cea pe cae il/o iubeste. Acelasi lucru se intampla si in Estonia.
In Slovenia, traditia spune ca Sf Valentin aduce cheia radacinilor si in aceasta zi plantele incep sa creasca. 14 februare este ziua in care se incepe munca in vii si pe campuri. De asemenea, se crede ca in acesta zi pasarile isi aleg perechea. Potrivit unei alte traditii din acesata zona, ziua Sf Valentin este data oficiala a inceperii primaverii. Sarbatoarea oficiala a iubirii este, in Slovacia, pe data de 12 martie - Saint Gregory's day (Ziua Sf Gregory).
Tradiatia a fost raspandita si in tarile din Asia. Cea mai mare influenta a avut-o tot cultura americana, ziua de 14 februarie devenind zua in care chinezii sau coreeni cheltuiesc cei mai muti bani pe cadouri romantice - lumanarele, bomboane de ciocolata, flori sau dineuri romantice.
In Coreea de Sud, pe data de 14 februarie numai femeile ofera ciocolata barbatilor, iar pe data de 14 martie (cand este White Day - Ziua Alba) barbatii ofera in dar partenerelor diverse produse non-comestibile.

Niciun comentariu: